Puurzweden.nl / Startpagina / Vakantie in Zweden / Valuta en prijzen

Valuta en prijzen

Valuta

Hoewel Zweden lid is van de Europese Unie, heeft het land ervoor gekozen om hun eigen Zweedse Kroon te behouden. Dit maakt de wisselkoers tussen de Zweedse Kroon en de Euro een belangrijke indicator voor de economie van Zweden en het desbetreffende handelsland.

In eerste instantie zou Zweden tijdens haar toetreding tot de Europese Unie wel deelnemen aan de Euro. Echter besloot het volk, door middel van een referendum, dat de Zweedse Kroon behouden moest blijven.

De munteenheid wordt afgekort met de letters SEK en geld overmaken in Euro’s van en naar Zweedse rekeningen brengt, net als tussen andere rekeningen in de eurozone, geen extra kosten met zich mee.

De Zweedse Kroon kent munten van 1, 5 en 10 kronen, en de biljetten zijn er in de 20, 50, 100, 500 en 1000 variant. De koers ten opzichte van de Euro zit rond de 9,5. Dit betekend dus dat 1 Euro ongeveer 9,5 Zweedse Kroon is. Snel omrekenen doe je dus door de SEK prijs door 10 te delen. Het klopt natuurlijk niet precies, maar het geeft je een redelijke inschatting van wat de prijs is.

De actuele wisselkoers in de gaten houden bij het overmaken van grotere bedragen kan wel voordelig zijn. Kleine wijzigingen in de koers kunnen namelijk grote besparingen opleveren bij het omrekenen van en naar de Zweedse Kroon.

Prijsniveau

Hoewel Zweden het goedkoopste Scandinavische land is, denken veel mensen nog steeds ten onrechte dat het land erg duur is. Zweden en Nederland hebben echter een sterk overeenkomstig prijsniveau.

Kleding en alcohol zijn weliswaar duurder dan bij ons, maar andere zaken als benzine, onroerend goed of grond zijn daarentegen stukken goedkoper dan in Nederland.

Mee te nemen in dit verhaal is de vele gratis voorzieningen welke het land biedt. Denk bijvoorbeeld aan gratis kamperen, gratis openbaar vervoer voor kinderen, gratis openbare toiletten en gatis of zeer voordelig parkeren.

Fooi

Het systeem dat gehanteerd wordt voor fooien is in Zweden soortgelijk met dat van Nederland. De service en bediening in restaurants en hotels is al verrekend in de totaalprijs. Het is wel gebruikelijk een fooi te geven in een restaurant, aan een taxichauffeur of portier. Hierbij is het afronden naar boven, zoals we dat in Nederland ook kennen, een goede regel.

Betaalwijzen

Van tevoren een hoop Euro’s omwisselen naar Zweedse Kronen is niet nodig. In Zweden kun je heel eenvoudig ter plekke Kronen uit de geldautomaat opnemen. Betalen met een betaalpas of creditcard is in Zweden tevens goed geïntegreerd.

Zorg er wel voor dat je pinpas een chip bevat, want pinnen met de magneetstrip wordt niet meer geaccepteerd in Zweden.

Naast een normale betaalpas is het altijd verstandig een creditcard mee te nemen. In sommige kleine dorpen worden buitenlandse betaalpassen namelijk niet herkent.

hikaru