Puurzweden.nl / Startpagina / Vakantie in Zweden / Zweedse kenmerken of gewoon anders dan in Nederland?

Zweedse kenmerken of gewoon anders dan in Nederland?

In ieder land gelden er bepaalde gewoonten en gebruiken en soms zijn die anders dan dat wij in Nederland gewend zijn. Vaak worden er ook bepaalde etiketten op een land geplakt, waardoor het lijkt alsof bepaalde kenmerken voor iedere inwoner gelden. Zo heerst bijvoorbeeld de indruk dat de Zweden altijd blond haar hebben. Toch is dat niet het geval: er wonen ook genoeg mensen met donker haar. Ongeveer 15% van de Zweedse bevolking is trouwens in het buitenland geboren.

Ordelijkheid en structuur

Er wordt ook weleens gezegd dat Zweden graag in de rij staan, maar natuurlijk is dat niet het geval. Althans niet letterlijk. Waar de Zweden wel van houden is structuur en ordelijkheid, ook bij het wachten. Dat is de reden waarom bijna overal rijen worden gevormd of dat er een nummertjesautomaat staat. Zweden wachten ook geduldig op hun beurt. Wat dat aangaat zullen de Zweden ook zeker warmlopen voor zo’n ordelijke en overzichtelijke bedrijfswageninrichting die we hier ook kennen. Hiermee kun je namelijk ook de structuur doortrekken in je bedrijfsauto en zorgen dat je alles op een overzichtelijke manier op orde hebt en dat je ook nog eens veilig rijdt. Het grappige is dat deze slimme en veilige bedrijfswageninrichting ook nog eens van Zweedse makelij is en ook uitgebreid door de Zweedse Technische Onderzoeksinstelling (SP) zijn getest.

Op zichzelf

De Zweden die niet met een eigen auto of bedrijfswagen rijden en het openbaar vervoer nemen, reizen erg op zichzelf. Ze zullen zelden een praatje beginnen of direct naast je gaan zitten als dat niet nodig is. Dus je kunt je Zweeds niet oefenen: de lokale bewoners lezen liever een boek of zitten op hun telefoon. De meeste Zweden spreken overigens wel goed Engels en ze zijn zeker niet onvriendelijk. Wat ze niet zo prettig vinden, is als je bij ze op visite gaat dat je je schoenen aanhoudt. Dit wordt als zeer onbeleefd gezien.

Zweedse eet- en drinkgewoonten

De Zweden dragen graag zwart of grijstinten, felle kleuren dragen ze meestal alleen in de zomer. Er zijn niet zo veel mensen met overgewicht, dus waarschijnlijk zijn ze ook redelijk sportief. Zeker ook omdat ze hier als gewoonte de ‘Fika’ hebben. Een pauze die je een of twee keer per dag houdt en waarbij je thee, koffie of jus drinkt met een zoetigheid erbij. Bijvoorbeeld zo’n heerlijk kaneelbroodje, een kannelbollar. Zweden zijn trouwens enorme koffieliefhebbers. De lunch is vaak een warm gerecht en in de avond doen ze dat voor de tweede keer. Wat betreft de hoeveelheid voedsel voor de lunch of het diner, die verschilt vaak nauwelijks. Brood eten ze meestal alleen in de ochtend.

hikaru