Puurzweden.nl / Startpagina / Basiskennis over Zweden / Hedendaagse bevolking

Hedendaagse bevolking

Dunbevolkt

Zweden is een erg dunbevolkt land, zeker ten opzichte van Nederland. Het telt bijna tien miljoen inwoners, waarvan zo’n 85% in stedelijke gebieden leeft. Hierdoor bestaan er grote verschillen in bevolkingsdichtheid. Zo is de gemiddelde bevolkingsdichtheid ongeveer 22 inwoners per vierkante kilometer. Echter is de dichtheid in het uiterste noorden van het land slechts 3 inwoners per vierkante kilometer, tegenover 250 inwoners per vierkante kilometer in de stedelijke gebieden rondom Stockholm, Göteborg en Malmö.

Uiterlijke kenmerken

Zweden behoren tot de meest kenmerkende mensen van het Noordse ras. Specifieke kenmerken zijn hun lange en slanke gestalte, vrij smalle schedel, blonde haren en blauwe ogen. Met een gemiddelde lichaamslengte van 1.81 meter staan zij dan ook op de tweede plek (net na Nederland) in de lijst van langste mensen ter wereld.

Levensverwachting

De gemiddelde levensverwachting is 82,6 jaar, wat de Zweden op een gedeelde achtste plek ter wereld brengt.

Het is in Zweden niet ongewoon om je baby of peuter een aantal uren per dag in de frisse, gezonde buitenlucht te laten slapen. Zelfs als het 15 graden vriest! Uiteraard wel met warme dekens ingepakt. Of dit aan deze hoge levensverwachting bijdraagt? Waarschijnlijk wel. Uit onderzoek blijkt namelijk dat baby’s in de kou langer en dieper slapen, en op deze manier verkoudheid tegengaan.

hikaru