Puurzweden.nl / Startpagina / Vakantie in Zweden / Weer, klimaat en natuurverschijnselen

Weer, klimaat en natuurverschijnselen

Zeeklimaat

Zweden is een groot en uitgestrekt land, waardoor er diverse klimaatsoorten te vinden zijn. Zo heerst er in het zuiden van het land een zeeklimaat. Het is hier in de winter niet zo koud in vergelijking met de rest van Zweden. In de zomer is het er zeer aangenaam, maar kan er een frisse wind staan.

Landklimaat

In het midden van het land heerst een landklimaat. Zo regent het bij de grens met Noorwegen relatief vaak, doordat de regenwolken tegen de aanwezige bergen botsen. Met als gevolg dat het aan de andere kant van de berg, het midden van Zweden, vrij droog blijft. Alle regen is immers al aan de andere kant van de berg gevallen.

In de winter ligt er gemiddeld zo’n 3 maanden een pak sneeuw, waarna de lente aanbreekt. De lente duurt relatief kort en wanneer de zomer zijn intrede doet kan het erg warm worden en er zijn gemiddeld meer zonuren dan in Nederland.

Koel landklimaat

In het uiterste noorden van het land ligt er gemiddeld zeven maanden een pak sneeuw en heersen strenge winters. De temperatuur kan zelfs dalen tot veertig graden onder nul!

Erg bijzonder tijdens de zomermaanden is de middernachtzon. De zon blijft gedurende deze gehele periode boven de horizon. Het is in deze periode dus dag en nacht licht. Het is enkel waar te nemen ten noorden van de noordelijke poolcirkel (66° 30′ NB).

In de maanden december en januari daarentegen, schijnt de zon helemaal niet voor een periode van enkele weken.

Aurora Borealis

Met een beetje geluk kun je op een heldere, koude winternacht het noorderlicht (ook wel poollicht) zien. Dit is een fascinerend lichtverschijnsel in de atmosfeer.

Vroeger werd de oorzaak van dit natuurverschijnsel gelinkt aan goden, geesten en magische wezens. Tegenwoordig weten we dat het ontstaat doordat elektrisch geladen deeltjes, weggeschoten door de zon, het magnetisch veld van de aarde raken. Hierdoor worden de deeltjes naar de hogere luchtlagen van onze atmosfeer gestuwd, waardoor ze beginnen te gloeien.

De Aurora Borealis begint meestal als een lichtgevende boog lands de hemel, welke zich uitstrekt van oost naar west. Verder in de nacht groeit ze uit tot golvende gordijnen, pulserende bolvormen en stralen. Het is een fenomenaal licht spektakel, wat bij veel mensen op hun bucketlist staat.

hikaru