Puurzweden.nl / Startpagina / Vakantie in Zweden / Het bijzondere eiland Visingsö

Het bijzondere eiland Visingsö

In het Zweedse Vättermeer ligt het prachtige eiland Visingsö, dat dagelijks bereikbaar is met een veerboot vanuit het toeristische stadje Gränna. Het eiland is maar drie kilometer breed en slechts veertien kilometer lang en telt momenteel ongeveer 800 inwoners. De hoofdplaats van het eiland is Tunnerstad, maar van een stad is hier absoluut geen sprake. Het is niet meer dan een gezellig dorp. Het eiland wordt tegenwoordig door vele toeristen bezocht. Omdat het oord qua oppervlakte niet zo groot is, maken de meeste mensen er een gezellige dagtocht van.

Eikenbos

Visingsö is begroeid met talrijke majestueuze eikenbomen die in de 17e eeuw door de Zweedse marine zijn aangeplant. De bedoeling was om het eiland van voldoende hout te voorzien met het oog op de (oorlogs)scheepsbouw. Gelukkig is dat plan nooit werkelijkheid geworden. Het eikenbos is door de eeuwen heen goed onderhouden. De kosten voor een goed bosonderhoud kunnen soms nogal oplopen. Zweedse bosbouwers maken daarom regelmatig gebruik van een bedrijfslening. In Nederland wordt een dergelijke lening vaak bij Qeld aangevraagd. Dankzij het voortreffelijke onderhoud is het eikenbos op Visingsö tegenwoordig een waar vogelparadijs.

Ruïnes

Naast de oude eikenbomen en de rustieke dorpen en gehuchten herbergt het eiland ook enkele historische monumenten. Zo bevinden zich op de zuidelijke punt van het eiland de overblijfselen van het Näs slott, een oude burcht die dateert uit de Middeleeuwen. Het was de verblijfsplaats van enkele Zweedse koningen uit die tijd. Op de oostkant van het eiland is nog een ruïne te bezichtigen. Dit was ooit het slot Visingsborg, dat in de 16e eeuw gebouwd werd. In 1718 is het gebouw deels door brand verwoest. De vervallen burcht is echter nooit opnieuw gerestaureerd.

hikaru