Puurzweden.nl / Startpagina / Basiskennis over Zweden / Geloof en mythologie

Geloof en mythologie

Religie

Het grootste deel van de Zweedse bevolking is luthers, zo’n 89%. Hiervan is 30% niet praktiserend. De overige 11% is versplinterd over rooms-katholieken, Pinkstergroeperingen en vrij-kerkelijken.

Verder zijn er diverse grote gemeenschappen zoals de Russisch-Orthodoxe kerk en moslims.

Het komt regelmatig voor dat inwoners een dubbel lidmaatschap hebben van de Kerk van Zweden en daarnaast een klein kerkgenootschap.

Hoewel er nog steeds veel kinderen gedoopt worden en 94% van alle begrafenissen kerkelijk zijn, is het wekelijkse kerkbezoek erg laag.

Goden

In de Zweedse mythologie komt men de meest ongelooflijke verhalen tegen over reuzen, dwergen, trollen, elfjes en draken. Deze mythen en sagen bestonden echter al ver voor de Scandinavische landen bestonden.

Deze verhalen zijn gedeeltelijk afkomstig uit omliggende landen als het huidige Duitsland, maar er zijn zelfs overeenkomsten met aspecten uit de Indiase mythologie.

Odin

Odin is de meest belangrijke god in de Zweedse mythologie. Hij was namelijk de heerser van het Walhalla. Geloofd werd dat strijders, zo ook de Vikingen, daar naartoe gingen wanneer zij stierven. Voor hen was Odin dus een zeer belangrijk karakter.

Thor

De bekendste god van de Noormannen is waarschijnlijk wel Thor. Met zijn opvallende uiterlijk, een rode baard eneen hamer, werd hij gezien als de man die heerste over de natuur, en dan met name over stormen.

De hedendaagse bekendheid van Thor is te danken aan de gelijknamige film die in 2011 uit werd gebracht.

Trollen, elfen, reuzen en dwergen

Intrigerend in de Noordse mythologie zijn de de vele vreemde wezens. Elk soort had zo zijn specifieke eigenschappen. Trollen worden als barbaars en dom omschreven, elfjes zijn er in mooie en lieve varianten, maar ook in lelijke kwaadwillende exemplaren. Reuzen zijn zeer sterk, maar erg dom, en dwergen klein, maar zeer goede ambachtslieden.

Aan levendige fantasie geen gebrek.

hikaru