Puurzweden.nl / Startpagina / Vakantie in Zweden / De Zweedse taal

De Zweedse taal

Het Zweeds behoort tot de familie der Scandinavische talen. Andere talen die tot deze familie behoren zijn het Deens, het Noors, het IJslands en het Faeröers.

Het runenschrift

Oorspronkelijk stammen de genoemde Scandinavische talen af van het vroegere Noord-Germaans. Het runenschrift is eigenlijk de voorloper van de Noord-Germaanse talen. Het runenschrift werd reeds gebruikt vanaf 150 na Christus in de toenmalige Germaanse landen. Het waren vooral de Vikingen die het runenschrift verder hebben verspreid. Het runenschrift is eeuwenlang in gebruik geweest maar is langzamerhand overgenomen door het Latijnse alfabet. Dit had natuurlijk alles te maken met de opkomst van het christendom.

De Noord-Germaanse talen

Vanaf de 8e eeuw na Christus deed het Oudnoords zijn intrede in de Germaanse wereld. Het Oudnoords is de proto-taal van de latere Noord-Germaanse talen. Deze taal bediende zich zowel van het Latijnse schrift als van het runenschrift. De godenverhalen uit de Edda zijn geschreven in het Oudnoords. Het Oudnoords kende echter verschillende dialecten waaruit later de verscheidene Noord-Germaanse talen ontstonden.

Tweedeling in de taalontwikkeling

De ontwikkeling van de Noord-Germaanse talen op het vasteland is sneller gegaan dan de ontwikkeling van de Noord-Germaanse talen op de eilanden. Omdat de eilanden geïsoleerd liggen is de oude taal meer bewaard gebleven. Het IJslands en het Faeröers zijn qua taalstructuur nog vrijwel hetzelfde als het Oudnoords. De vier naamvallen plus de daaruit voortvloeiende grammaticale verbuigingen zijn nog geheel intact. Ook de verbuigingsvormen van de werkwoorden zijn gebleven. Daarom zijn het IJslands en het Faeröers moeilijke talen om aan te leren. Veel moeilijker dan het Zweeds, het Noors en het Deens. De ontwikkeling van de Noord-Germaanse talen op het vasteland is zodanig geweest dat er een sterke vereenvoudiging heeft plaatsgevonden. De vier naamvallen zijn verdwenen en daarmee de grammaticale verbuigingen. Evenzo is de verbuiging van de werkwoorden gereduceerd tot één vorm.

Het Zweedse alfabet

Het Zweeds maakt gebruik van het Latijnse alfabet en kent 29 letters, drie letters meer dan het Nederlandse alfabet. Merkkleding, te koop bij Kids brand store is geliefd onder de jeugd omdat de kleding is bedrukt met de letters van het favoriete merk. De Zweedse taal heeft drie extra klanken die worden aangegeven met de letters å (uitgesproken als oa), ä (uitgesproken als è) en ö (uitgesproken als eu).

Zweedse woordenschat

Hoewel het Zweeds dus van oorsprong een Noord-Germaanse taal is en sterk verwant is met het Noors en het Deens, heeft het Zweeds ook een eigen ontwikkeling doorgemaakt. Dit is duidelijk te merken aan de woordenschat die in de loop der eeuwen is uitgebreid met leenwoorden. De Zweedse taal kent Duitse, Nederlandse, Franse en Engelse leenwoorden. Een paar voorbeelden: het woord voor azijn is in het Zweeds “vinäger” (van het Franse woord vinaigre) en het Engelse woord e-mail is verzweedst in “mejl”. Wellicht zullen er in de toekomst veel meer leenwoorden bijkomen.

hikaru