Puurzweden.nl / Startpagina / Wonen in Zweden / Werken in Zweden

Werken in Zweden

In loondienst of als zelfstandige

Simpelweg zijn er twee opties wanneer je in Zweden wilt gaan werken. In loondienst of een eigen onderneming starten.

Een eigen onderneming starten in Zweden is niet moeilijk, echter zal het in het begin gemakkelijker zijn om in loondienst te gaan. Solliciteren kun je namelijk al doen voordat je in Zweden gaat wonen, waardoor je verzekerd bent van een baan als je aankomt in het land.

De lijst van beroepsgroepen waarin volop werk te vinden is, is groot. Onder andere in de gezondheidszorg, kinderopvang en de bouwsector is volop werk te vinden. Maar ook de vraag naar ingenieurs, IT-specialisten, automonteurs, koks en bakkers is enorm.

Lonen en arbeidsvoorwaarden

Een nieuwe baan start je meestal met een proefperiode van een half jaar, en een full-time dienstverband beslaat 40 uur per week.

De lonen liggen gemiddeld wat lager dan in de Benelux, echter zijn de hiƫrarchische verschillen en de verschillen tussen man en vrouw een stuk kleiner. Vooral de hogere functies verdienen verhoudingsgewijs met Nederland vaak minder.

Een werknemers ontslaan is in Zweden daarentegen heel moeilijk, en door het zekerheidsstelsel hoef je je geen zorgen te maken over ziektekostenverzekeringen of ouderschapsverlof.