Puurzweden.nl / Startpagina / Vakantie in Zweden / Bestemmingen

Bestemmingen

Dalarna

Voor een echte Scandinavische winter moet je in provincie Dalarna zijn!

Dalarna ligt in het midden van Zweden, tegen de Noorse grens aan, en is een leeg, uitgestrekt en dunbevolkt gebied. De oppervlakte is ongeveer net zo groot als België en telt slechts 275.000 inwoners. Dit staat dus garant voor optimaal genieten van rust en ruimte.

Dalarna bevindt zich hemelsbreed zo’n 1400 kilometer van Utrecht en is met de auto vanuit Stockholm in twee tot vier uur te bereiken.

Het heersende klimaat maakt de regio Dalarna tot een allround vakantiebestemming. Koude winters met veel sneeuw en ijs maken van dit prachtige gebied de perfecte wintersport bestemming, en in de zomerperiode zijn de temperaturen te vergelijken met die van Nederland. Verhoudingsgewijs telt Dalarna meer zonuren dan Nederland. Dit heeft het gebied te danken aan langere dagen, stabielere temperaturen en een minimale luchtvochtigheid.

Swedish Lapland

Weinig bekend is dat een groot deel van Zweden tot Lapland behoort. Zweden, en dan met name Zweeds Lapland, kent een rijke geschiedenis. Vroeger stond Zweden namelijk bekend om zijn roemruchte Vikingen en de Sami bevolking. Heden ten dage leven er nog zo’n 20.000 Sami in dit gebied. Sami zijn de oorspronkelijke bewoners van Lapland en zijn een van oorsprong nomadisch volk. Een veel gebruikte naam voor dit volk is ook wel de naam Lappen, echter beschouwen de Sami deze benaming als belediging.

Zweeds Lapland wordt ook wel het land van de acht seizoenen genoemd, omdat de Sami een jaar namelijk onderverdelen in acht seizoenen. Dit past veel beter bij de grillige sprongen die het weer en de natuur er maakt.

Zweedse filmmaker Oskar Östergren heeft in de afgelopen twee jaar de acht Sami seizoenen vastgelegd in acht korte filmpjes. De video van de winter is al te bekijken.

Skåne

Skåne is de meest zuidelijke provincie van Zweden en ligt op slechts 800 kilometer van Utrecht.

Met zijn uitgestrekte bossen, lange zandstranden en gele koolzaadvelden is Skåne op zijn zachtst gezegd erg gevarieerd te noemen. De omgeving dient zich perfect om te wandelen, fietsen, kamperen en varen en telt diverse nationale parken. Heel wat natuur om te ontdekken dus!

Ook bevinden zich diverse grotere steden langs de dichtbevolkte westkust van Skåne. Zo is er Malmö, de derde grootste stad van Zweden, de van oorsprong Deense stad Helsingborg en het in 1020 gestichtte Lund.

Skåne is een gebied met een gematigd zeeklimaat. De zomers zijn er fris door koude oceaanstromen en winters zijn mild maar veelal flink bewolkt. Het weer wordt gedomineerd door sterk veranderlijk en bewolkt weer.

Met een gemiddelde temperatuur van 16.5° C is juli de warmste maand, en in oktober valt veruit de meeste neerslag. Goed dus om rekening mee te houden tijdens het plannen van uw vakantie naar dit prachtige gebied.