Puurzweden.nl / Startpagina / Basiskennis over Zweden / Feestdagen

Feestdagen

Julafton

Kerstavond op 24 december is de allerbelangrijkste dag voor de kerstviering in Zweden. Op deze avond houden de Zweden een traditioneel kerstdiner, met typische gerechten zoals julskinka (een kerstham), köttbullar (de bekende Zweedse gehaktballetjes), prinskorv (kleine knakworstjes), Janssons festelse (een ovenschotel met ansjovis en geraspte aardappel), sill (ingelegde haring) en als nagerecht Ris à la Malta (rijstepap met vanillesuiker en opgeklopte slagroom).

Eerste en tweede kerstdag worden over het algemeen vrij rustig gevierd met het gezin of familie. Op tweede kerstdag begint de mellandagsrea, de grote jaarlijkse uitverkoop welke tot 31 december duurt.

Midsommarafton

Midzomeravond wordt gevierd op de vrijdag welke het dichtst bij 21 juni valt. Dit is de dag waarop we op het noordelijk halfrond de langste dag van het jaar vieren. Samen met Kerstmis is dit het belangrijkste feest van het jaar.

Het feest wordt gevierd vanaf ’s middags en de dag na midzomeravond is een officiële feestdag.

Valborgsmässoafton

Valborgsmässoafton, vrij vertaald Walpurgisnacht, wordt gevierd in de nacht van 30 april op 1 mei.

Tijdens dit feest wordt gevierd dat de winter voorbij is en de lente begint. De oorsprong van dit volksfeest ligt in de neoheidense natuurreligie Wicca.

Traditioneel verzamelen de Zweden zich rond een vuur en wordt er veel gezongen.