Puurzweden.nl / Startpagina / Wonen in Zweden / Emigreren naar Zweden

Emigreren naar Zweden

Leer eerst het land kennen

Wellicht een logische eerste stap voor velen, maar wonen in Zweden is niet voor iedereen weggelegd. Ga dus altijd eerst op vakantie om het land, haar bewoners en de gebruiken te leren kennen.

Zweden verschilt op veel vlakken van Nederland. Naast de cultuur en gebruiken, verschilt vooral het landschap en klimaat enorm. Per regio zul je al grote verschillen merken en hou er vooral rekening mee dat je er het hele jaar zult wonen, en niet enkel in het toeristische seizoen.

Bedenk wat je in Zweden wil gaan doen.

Gezien het niet altijd mogelijk is om je oorspronkelijke beroep uit te blijven oefenen, is het verstandig je te oriënteren op mogelijkheden in werkgelegenheid. Sommige beroepen zijn enkel zeer plaatselijk gewild, dus houd hier rekening mee bij het kiezen van je woonplaats.

De mogelijkheid tot het opstarten van een eigen zaak kan ook sterk afhankelijk zijn van de lokale situatie.

Wanneer je nog niet zeker bent over hetgeen je wilt gaan doen, is het wellicht verstandig te starten in een grotere stad. Het is misschien niet de reden dat je naar Zweden wilde verhuizen, maar het biedt hoogstwaarschijnlijk meer baanzekereid in de beginfase.

Leer de taal

Ondanks dat het grootste deel van de bevolking van Zweden Engels spreekt, is kennis van de Zweedse taal toch vaak essentieel. Gelukkig kun je al voor je daadwerkelijk emigreert beginnen met het leren van Zweeds.

Overweeg naast een zelfstudie ook eens een privéleraar, en kijk naar Zweedse televisieprogramma’s. Dit helpt je bij de uitspraak en om mensen te leren verstaan. Ook kun je, eenmaal in Zweden, de cursus Svenska för Invandrare volgen. Deze cursus is gratis te volgen in haast iedere gemeente.