Puurzweden.nl / Startpagina / Basiskennis over Zweden / Terug in de tijd

Terug in de tijd

Fotevikens Museum

Op een half uurtje rijden van de op twee na grootste stad van Zweden, Malmö, bevindt zich het plaatsje Höllviken.

In Höllviken is het vikingdorp Fotevikens Museum gevestigd, waar volwassen mannen, vrouwen en kinderen rondlopen in traditionele Zweedse kostuums.

De met zwaarden rond rennende kinderen en de summiere houten huizen geven je de indruk dat je jaren terug in de tijd bent gereisd.

Nergens is elektriciteit of iets moderns te bekennen.

Niet zomaar een museum

Het Fotevikens Museum is meer dan enkel een museum. Het is een dorp waar inwoners van over de hele wereld hun moderne kleding, spullen en luxe tijdelijk gedag zeggen, en zich voor even wanen in de tijd van de vikingen. Velen verblijven de gehele zomer in dit historische dorp, sommigen enkel een paar weken.

Traditionele kleding

Alle aanwezigen in het dorp dragen traditionele kleding, welke ook in het dorp gemaakt worden. Net zoals in de tijd van de Vikingen (800-1100 na Chr.) gebruikelijk was, is er voor iedere taak iemand uit de gemeenschap nodig om deze te vervullen. Ook komt al het leer van zelf geslachte dieren.

Meer dan een hobby

Het leven in dit dorp is een erg serieuze aangelegenheid en veel meer dan een hobby. Naast de traditionele taakverdeling is het voor veel inwoners een voortzetting van hoe ze thuis ook (proberen) te leven.

Geen stress, geen klokken, computers of internet. Men wordt wakker bij zonsopkomst of van een kraaiende haan.

Kinderen groeien er heel vrij op, zitten onder de modder en spelen met zwaarden. Maar wel met een hele gemeenschap die stimuleert en corrigeert.

Viking schip

Naast het Viking dorp heeft het museum ook een aantal bijzondere bezienswaardigheden. Zo is er het op ware grootte gereconstrueerde Viking schip. Het schip is nagebouwd, gebaseerd op archeologische vondsten uit de Bay of Foteviken. Het schip is 11 meter lang en vernoemt naar koning Erik Emune.

Het schip is vrij smal en heeft plek voor 14 roeiers. Dit wijst erop dat het een klein oorlogsschip moet zijn geweest. In totaal kan het schip 20 bemanningsleden vervoeren. Door het gebruik van het zeil konden hoge snelheden worden bereikt, en wanneer het windstil was zorgden de 14 roeiers voor een opmerkelijke snelheid.

Viking markt

De week na de zomerzonnewende organiseert het museum de jaarlijkse Foteviken Viking Markt. Dit is een internationale beurs en trekt duizenden vaste bezoekers en honderden standhouders, waaronder handelaars, ambachtslieden en krijgers uit heel Europa.

Sinds 2015 is er een heuse “Viking Games Open”, ter ere van het 20-jarig bestaan van het dorp. Deelnemers zullen strijden in vijf verschillende onderdelen, welke precisie, balans en kracht testen.

Strijders moeten onder andere gooien met grote vissen en bijlen en handboogschieten.

De competitie wordt traditioneel afgesloten met een prijsuitreiking, waar voor de winnaar een grote prijs ligt te wachten.