Puurzweden.nl / Startpagina / Vakantie in Zweden / Vooruitstrevend Zweden

Vooruitstrevend Zweden

Zweden is een mooi land met ontzettend veel natuurschoon. Het land trekt veel toeristen met de fjorden en uitgestrekte bossen. Onder de Zweedse bevolking bevinden zich veel natuurliefhebbers die zich inzetten voor het behoud van deze natuur. Tevens staat het milieu hoog op de agenda van de Zweedse regering.

Op uiteenlopende wijze wordt er gewerkt aan het milieu. Binnen Europa is Zweden één van de koplopers wat betreft afvalscheiding en recycling. Voor een verscheidenheid aan materialen zijn er aparte containers. Zelfs verschillende soorten papier worden afzonderlijk ingezameld. Nagenoeg al het afval wordt gerecycled. Het milieubewustzijn is groot onder de Zweden en door de overheid wordt er veel aandacht besteed aan het milieu.

In de steden Stockholm en Gotenburg is het wegennet voorzien van een belastingheffing. Dit is in werking gezet om het verkeer en de uitlaatgassen te minimaliseren. Deze belasting moet door inwoners van Zweden en toeristen betaald worden. De hoogte van de belasting hangt af van het tijdstip waarop de automobilist de stad ingaat. Er zijn geen tolpoorten zodat niemand hoeft te stoppen en er geen oponthoud ontstaat. De eigenaar van de auto krijgt de rekening toegestuurd.

Zweden heeft een bloeiende economie. Deze economie is grotendeels gebaseerd op handel met andere landen. Het land staat bekend om zijn hoogwaardige technologie. Veel van deze producten worden geëxporteerd naar andere landen. Er wordt gestreefd naar een milieuvriendelijke productie van goederen. Zweedse bedrijven werken samen met Nederlandse bedrijven zoals mresell.nl, die het behoud van het milieu ook hoog in het vaandel dragen.

Als toerist heb je veel vrijheden in Zweden wat betreft wandelen en kamperen in de natuur. Er zijn echter wel regels waar men zich aan dient te houden. Daarom zijn er in de natuur veel borden geplaatst waarop aangegeven staat wat wel en niet mag. De belangrijkste regel is dat de vakantiegangers geen afval mogen achterlaten. Voor de meeste Zweden is dit een vanzelfsprekendheid. Wanneer je toch je vuilnis laat liggen en dit wordt gezien, kun je een flinke boete verwachten.

Omdat zweden een fris klimaat heeft en de levensstandaard hoog is, wordt er veel energie verbruikt. De kernenergie en de waterkrachtenergie pleegt een grote aanslag op het milieu. Om deze vorm van energiewinning te verlagen, worden er tegenwoordig meer milieuvriendelijkere energiebronnen gebruikt. De stoom van de afvalverbrandingsinstallaties wordt gebruikt om stroom op te wekken. Dus in feite wordt zelfs het afval dat verbrand wordt gerecycleerd in de stroom.

En net zoals in heel Europa komen er ook in Zweden steeds meer windmolens om energie op te wekken.

Het Scandinavische land bestaat voor een groot deel uit bossen en dit willen ze graag zo houden. Om ervoor te zorgen dat er zorgvuldig met de bossen wordt omgesprongen, is er een streng kapbeleid. Daarnaast zijn er verplichtingen om nieuwe bomen te planten indien er bossen verloren gaan vanwege productie of andere redenen.

Zweden is een aantrekkelijk land om te wonen of om op vakantie te gaan. De regering en de bevolking doen er zoveel mogelijk aan om dit in stand te houden en Zweden is daarmee een voorbeeld voor andere landen.