Puurzweden.nl / Startpagina / Wonen in Zweden / Woningkeuze

Woningkeuze

Kopen of huren

Beginnen met een huurhuis ligt wellicht het meest voor de hand wanneer je naar een vreemd land emigreert. Je bent dan flexibel en kunt eerst een tijdje wennen. Maar hoewel in kleinere gemeenten huurwoningen vaak niet zo moeilijk te vinden zijn, zijn in steden de wachtlijsten erg lang.

Het kopen van een huis is in Zweden gemiddeld genomen een stuk goedkoper dan in Nederland, maar voor je een woning gaat zoeken, is het wellicht belangrijk te weten waarom een huis in Zweden kost wat het kost.

Koophuizen liggen vaak relatief ver van voorzieningen en het onderhoud laat vaak te wensen over.

Een huis kopen gaat in Zweden via een biedingssysteem. In de meeste gevallen “wint” degene welke het hoogste bod doet én de aanbetaling van 10 procent kan betalen.

Bostadsrätt

Een woonvorm welke in Nederland niet bekend is, is de Bostadsrätt, ofwel woonrecht. Dit is een soort kruising tussen kopen en huren.

Je begint met het kopen van het recht om een huis of appartement te bewonen. Je betaald hiervoor een bedrag aan de vorige bewoner.

Vervolgens draag je maandelijks een bedrag af aan de BRF. Dit is een vereniging van personen in een bepaald gebied, welke allemaal dit woonrecht hebben gekocht. Je wordt automatisch lid van de BRF wanneer je het woonrecht koopt.

Voor emigranten welke nog niet in Zweden wonen, kan het kopen van een Bostadsrätt lastig zijn. De BRF moet er namelijk mee instemmen dat de vorige bewoner het woonrecht aan jou mag verkopen. Zij moeten overtuigt zijn dat jij de maandelijkse bijdrage kan betalen. Heb je al een vast baan, dan zal dit niet zo’n groot probleem zijn.

Ligging

Voor velen die in Zweden willen wonen is een afgelegen huis in the middle of nowhere een droomplek. Hoewel dit natuurlijk prachtig is, kan dit ook een heleboel nadelen opleveren, waar je in eerste instantie niet aan denkt.

De gemeente maakt namelijk in de winter alleen de openbare wegen sneeuwvrij, en door de veelal bovengronds aangelegde elektriciteitsdraden, kan slecht weer resulteren in dagenlange stroomstoringen.